Wachtwoorden veilig opslaan

Als je regelmatig online bent, heb je waarschijnlijk accounts op verschillende websites en platforms. En voor elk account heb je een wachtwoord nodig. Het kan lastig zijn om al die wachtwoorden te onthouden. Zeker als je voor elk account een ander wachtwoord gebruikt. Het is belangrijk om sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken om je accounts te beschermen tegen hacken en datalekken.

Maar hoe kun je al die wachtwoorden veilig opslaan?

Een oplossing is om een wachtwoordmanager te gebruiken. Dit zijn tools die je helpt om al je wachtwoorden veilig op te slaan en te organiseren. Met een wachtwoordmanager hoef je maar één wachtwoord te onthouden – het wachtwoord voor de wachtwoordmanager zelf. Vervolgens kan je de wachtwoordmanager gebruiken om automatisch in te loggen op al je accounts, zonder dat je elk wachtwoord apart hoeft te onthouden.

Er zijn verschillende wachtwoordmanagers beschikbaar, zowel gratis als betaald. Sommige wachtwoordmanagers bieden extra functies, zoals het delen van wachtwoorden met anderen of het genereren van sterke wachtwoorden.

Het is belangrijk om een wachtwoordmanager te kiezen die past bij jouw behoeften en budget. In dit artikel zullen we een aantal van de beste wachtwoordmanagers bespreken en hoe je ze kunt gebruiken om je wachtwoorden veilig op te slaan.

Waarom wachtwoorden veilig opslaan?

Wachtwoorden zijn de sleutels tot al onze persoonlijke en gevoelige informatie op het internet. Het is daarom belangrijk om ze veilig op te slaan om te voorkomen dat ze in de verkeerde handen vallen.

Als je wachtwoorden niet veilig opslaat kunnen ze gemakkelijk worden gestolen door hackers en cybercriminelen. Dit kan leiden tot identiteitsdiefstal, financiële verliezen en andere ernstige gevolgen.

Daarom is het belangrijk om wachtwoorden veilig op te slaan. Dit betekent dat je ze moet versleutelen en opslaan op een veilige locatie, zoals een wachtwoordmanager of een versleuteld bestand op je computer.

Veel mensen slaan hun wachtwoorden op in hun browser of schrijven ze op papier, maar dit is niet veilig. Als je je wachtwoorden op deze manier opslaat, zijn ze gemakkelijk toegankelijk voor iedereen die toegang heeft tot je computer of papieren.

Wachtwoorden veilig opslaan: tips & technieken

1. Gebruik van wachtwoordbeheerders

Een wachtwoordbeheerder is een veilige digitale kluis waarin je al je wachtwoorden kunt opslaan. Je hoeft dan nog maar één sterk hoofdwachtwoord te onthouden. Dit is een handige oplossing als je veel verschillende wachtwoorden moet onthouden.

Er zijn verschillende wachtwoordbeheerders beschikbaar, zoals:

  • NordPass
  • 1Password
  • Bitwarden
  • KeePass
  • LastPass

In een recente test van de Consumentenbond zijn deze en andere wachtwoordbeheerders getest op veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.

2. Gebruik van tweestapsverificatie (2-factor authenticatie)

Twee factor authenticatie is een extra beveiligingslaag die je kunt toevoegen aan je accounts. Naast je wachtwoord moet je dan nog een extra code invoeren, bijvoorbeeld via een sms-bericht of een speciale app. Hierdoor wordt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord weten.

Veel websites en apps bieden tegenwoordig twee staps verificatie aan. Het is aan te raden om dit te gebruiken voor al je belangrijke accounts.

3. Wachtwoordsterkte en complexiteit

Een sterk wachtwoord is belangrijk om te voorkomen dat hackers je accounts kunnen hacken. Een sterk wachtwoord heeft minimaal 12 tekens en bevat een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Gebruik geen voor de hand liggende woorden of combinaties, zoals ‘wachtwoord123’.

Vermijd ook het gebruik van persoonlijke informatie, zoals je geboortedatum of de naam van je huisdier. Gebruik in plaats daarvan een wachtwoordgenerator om een sterk en uniek wachtwoord te maken.

4. Regelmatig wijzigen van wachtwoorden

Hoewel het belangrijk is om een sterk wachtwoord te hebben, is het ook belangrijk om regelmatig je wachtwoorden te wijzigen. Dit verkleint de kans dat hackers toegang krijgen tot je accounts. Het wordt aanbevolen om je wachtwoorden minimaal eens per jaar te wijzigen. Je kunt ook overwegen om je wachtwoorden vaker te wijzigen voor belangrijke accounts, zoals je e-mail of bankrekening.

Wat is de beste wachtwoordkluis?

De beste wachtwoordkluis op dit moment (2023) is NordPass. Deze wachtwoordmanager van Nord Security (ook bekend van de beste VPN provider NordVPN) is niet alleen extreem veilig en makkelijk in gebruik maar ook betaalbaar.

Veelgemaakte fouten bij het opslaan van wachtwoorden

1. Gebruik van gemakkelijk te raden wachtwoorden

Een van de grootste fouten die mensen maken bij het opslaan van wachtwoorden is het gebruik van gemakkelijk te raden wachtwoorden. Dit zijn wachtwoorden die te eenvoudig zijn en gemakkelijk te raden zijn door hackers. Voorbeelden hiervan zijn wachtwoorden zoals “123456” of “qwerty“.

Het is belangrijk om een sterk wachtwoord te kiezen dat bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen.

2. Opslaan van wachtwoorden in onveilige omgevingen

Een andere veelgemaakte fout is het opslaan van wachtwoorden in onveilige omgevingen. Dit kan bijvoorbeeld een notitieblok op uw computer zijn of een papieren notitie die u bewaart in uw portemonnee. Het is belangrijk om wachtwoorden op te slaan in een veilige omgeving zoals een wachtwoordmanager of een versleutelde map op uw computer.

3. Wachtwoorden hergebruiken voor meerdere accounts

Een derde veelgemaakte fout is het hergebruiken van wachtwoorden voor meerdere accounts. Dit betekent dat als een hacker toegang krijgt tot één van uw accounts, hij of zij toegang heeft tot al uw andere accounts waarvoor u hetzelfde wachtwoord gebruikt. Kies voor elk account een uniek wachtwoord en sla deze veilig op.

Wachtwoorden veilig opslaan doe je in ‘n handomdraai

Je weet nu hoe je jouw wachtwoorden veilig kunt opslaan en beheren. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een wachtwoordmanager de veiligste optie is om je wachtwoorden op te slaan.

De passwordmanager zorgt ervoor dat je wachtwoorden veilig zijn opgeslagen en dat je ze niet hoeft te onthouden. Daarnaast kun je met de passwordmanager ook veilige wachtwoorden genereren.

Als je ervoor kiest om je wachtwoorden zelf op te slaan, zorg er dan voor dat je een sterk en uniek wachtwoord gebruikt. Gebruik geen wachtwoorden die je al eerder hebt gebruikt en gebruik ook geen persoonlijke informatie zoals je geboortedatum of naam. Zorg er ook voor dat je wachtwoord lang genoeg is en gebruik ook symbolen en cijfers om het wachtwoord sterker te maken.

Je kunt er ook voor kiezen om tweestaps verificatie in te schakelen voor extra beveiliging. Dit betekent dat je naast je wachtwoord ook een code moet invoeren die naar je telefoon wordt gestuurd.

Op deze manier is het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen tot je account.

Onthoud dat het belangrijk is om je wachtwoorden regelmatig te wijzigen en om niet hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende accounts. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je wachtwoorden veilig zijn opgeslagen en dat je online accounts goed zijn beveiligd.